Elektrolizle metal kaplama da saf su kullanımı yapılmaktadır. Kaplama yapılacak malzemenin dış yüzerinin temizliği için dalma havuzları vardır. Bu havuzların içerisinde asitler ve saf su da mevcuttur. Saf su siyah malzemenin asit havuzlarından cıktıktan sonra asitten temizlemeye yarar. Son aşama olarakta malzeme yüzeysel kaplamaya girer.
Elektrolizle metal kaplama, ağır metaller ile bazı tuzların sudaki çözeltilerinden oluşur.
İstelinen kaplamayı yapmak için (sözgelimi parlaklık, sertlik, işlenebilirlik, düzgünlük, iç yüzeylerde yeterli kalınlık verici)
bu çözeltiye çeşitli maddeler (genellikle organik bileşikler) katılır.
Elektrolizle kaplama yapılan malzeme metali çeliktir. Ancak, demir özelliği içermeyen metal ve alaşımlar da çeşitli türden metallerle kaplanır.
Elektro kimyasal malzemede alüminyumun altında yer alan metallerin çoğu, sudaki kaplama özelliği ile başka metallerin üstüne kaplanır.
Elektrokimyasal veya elektromotor dizi, metaller listesidir. Bu listedeki metal, listenin en altında bulunan metalin, yerini alabilir.
Başlıca metaller sırasıyla şunlardır. Sodyum, magnezyum, çinko, krom, demir, kobalt, nikel, kalay, kurşun, (hidrojen), bakır, cıva, gümüş, platin ve altın'dır.
(hidrojenden önceki metaller, hidrojeni asitlerden açığa çıkarırlar).
Endüstride, elektroliz işlemi ile kaplanan metaller genellikle krom ve nikeldir.
Fakat kadmiyum, kobalt, bakır, altın, iridyum, demir, kurşun, pladyum, platin, rodyum, gümüş, kalay ve çinko da kullanılan metaller arasındadır.
Elektrolitik metal kaplama, metal veya metalik olmayan malzeme üzerine elektro-kimyasal işlemi ile yapılan kaplama uygulamasıdır.
1) Gündelik hayatta yüzeyi elektrolitik uygulama ile kaplanmış bir çok ürün kullanılmaktadır.
Kullanmış olduğumuz saatlerde gümüş kaplama, gözlük-altın kaplama, arabalarda ve uçaklarda bazı parçaları da elektrolitik kaplama uygulandığı görülmektedir.
2) Elektrolitik kaplama, son yıllarda endüstri alanında gerekli bir prosestir. Çünkü elektrolitik kaplama özelliğini başka bir şekilde yapma imkanımız yoktur.
Kaplama özelliği korozyona ve aşınmaya karşı yüksek direnç sahibi olduğu için çok tercih edilir.
3) Metal alanların kaplanması, fiziksel ve kimyasal özellikleri sayesinde yüzeyi korur ve uzun yıllar kullanılmasını sağlar.
4) Genellikle paslanmaz çelik malzemenin üzerine uygulanan bir kaplama stilidir.